Reglementen

Badminton is niet enkel een sportief doch tevens een sociaal gebeuren.
Je speelt het of tegen 1 tegenstander, bij voorkeur maar niet noodzakelijk met dezelfde hormonale bagage (enkel heren, enkel dames) of samen met een partner tegen 2 tegenstanders (dubbel heren, dubbel dames, of dubbel gemengd waarbij 2 teams van telkens 1 heer en 1 dame het tegen elkaar opnemen).  In recreatief verband zijn variaties hierop uiteraard mogelijk.  Om discussies en lichamelijke letsels te voorkomen alsook te vermijden dat geen speler meer bereid zou worden gevonden om nog met of tegen jou te spelen, is het aangewezen daarbij een aantal spel- en gedragsregels te respecteren.

Spelregels

Omdat de sport, net als wij, geëvolueerd en geëmancipeerd is geldt de telling voor alle disciplines
(enkel dames, enkel heren, dubbel dames/heren, dubbel gemengd).
Er wordt gespeeld naar 21 punten per game. Elke gewonnen rally levert zowaar een punt op.
Aspiranten moeten niet enkel tot 21 kunnen tellen maar ook tot 30 want wanneer het 20-20 wordt, moet je de game met 2 punten verschil winnen.
Voor zij die van geen ophouden weten: bij 30 stopt de game sowieso.
Dus als de game doorgaat tot 29-29 wint diegene die het volgend punt scoort.
Halverwege elke game is er (indien gewenst) een interval van 1 minuut: zodra iemand 11 punten heeft gescoord, mag je dus gaan drinken (pintje ad fundum voor de gevorderden), handjes afdrogen, of in praktijk de tegenstander die voor staat gewoonweg een beetje op zijn systeem werken. In principe worden dergelijke onderbrekingen niet meer toegestaan tijdens de wedstrijd (maar dit is nog altijd enkel een principe en geen regel). Tussen de 1ste en de 2de game is er een interval van maximaal 2 minuten toegestaan.
Indien beide partijen elk 1 game hebben gewonnen volgt er een derde finale game. Daarbij is er eventueel ook een interval van 2 minuten tussen de 2de en de 3de game.
Spelers mogen niet weg van het speelveld zonder toestemming van de umpire (indien aanwezig, want bij ons heb ik er nog geen gezien). De boodschap is dus alles bij de hand te hebben. Sinds enkele jaren is er trouwens ook immodium instant op de markt. 

Wat met de opslag?

Deze dient onderhands te zijn.
Er is bij enkel en dubbel 1 servicebeurt waarbij iedereen kan scoren, zowel de serveerder als de ontvanger. De service staat dan ook stevig onder druk.
Hoe je juist bij de service in dubbel moet gaan staan en wie wanneer mag serveren of ontvangen, is makkelijker op het speelveld of met tekeningetjes uit te leggen. Het duurt even om het gewoon te worden, sommigen worden het nooit gewoon, maar “no panic”, er zit zelfs logica in. 

Enkele principes :

  • er is 1 opslagbeurt
  • alleen bij je eigen service wissel je van serveervak als je een punt hebt behaald.

bij service over geldt :

  • is de score even, dan begint de speler die rechts staat
  • is de score oneven, dan begint de speler die links staat

Hier volgt een voorbeeld :

voorbeeld spelregels

 

Fouten :

  • Een deel van de shuttle bevindt zich bij de service boven het middel van de serveerder
  • Beide voeten van de serveerder of ontvanger bevinden zich niet binnen het serveervak
  • Het racketblad bevindt zich bij de service niet duidelijk onder de hand van de serveerder
  • De shuttle valt na de service zonder dat de tegenstander hem heeft aangeraakt buiten het serveervak op de grond
  • De shuttle komt buiten het speelveld terecht of wordt onder het net doorgeslagen
  • Een speler raakt tijdens de wedstrijd met zijn racket het net aan
  • De shuttle raakt tijdens de wedstrijd het plafond, of wordt tegen een voorwerp buiten het spelveld geslagen
  • Een speler probeert zijn tegenstander te misleiden, om te kopen of te hinderen
  • Een speler vertraagt op reglementair ongeoorloofde manier de wedstrijd

Er mag opnieuw geserveerd worden indien

  • De ontvangende partij nog niet klaar stond
  • Niet duidelijk was of de shuttle nu in of uit was (let)
  • Er hinder van buiten af was
  • De shuttle mag in tegenstelling tot de racket tijdens een rally alsook bij de service het net raken.
  • Indien deze bij een service na het raken van het net in het reglementair speelveld terecht komt is dit een geldige service.

Nog enkele nuttige tips die het spelplezier voor eenieder kunnen bevorderen 

  • Speel in clubverband (sluit je bvb. aan bij BC NEPTUNUS).  Pleintjes en tegenstanders zijn op vaste tijdstippen steeds beschikbaar, je bent verzekerd, uiteindelijk valt het prijskaartje goedkoper uit dan mocht je zelf regelmatig een terreintje willen huren, je hebt meer spelvariatie en kunt ongetwijfeld je spelniveau verbeteren 
  • BC NEPTUNUS voorziet dan wel in terreinen en speelpartners, doch niet in shuttles noch rackets.  Uiteindelijk is badminton een democratische sport (wat niet altijd zo geweest is, kijk maar eens op onze pagina geschiedenis) waarbij naast een racket en shuttle (en indoor sportschoeisel, geen zwarte zolen !) verder geen duur sportmateriaal vereist is.  Schaf een degelijk racket aan, geef het een leuke naam en met een beetje geluk worden jullie dikke vrienden en verschaft deze je jarenlang speelplezier. Shuttles (recreanten spelen bij voorkeur met Yones Mavis 300) brengen leden ook zelf mee.  Ga er niet steevast van uit dat de tegenstander in shuttles voorziet.  Deze zijn trouwens ook aan uiterst democratische prijzen te verkrijgen bij ons bestuur.  Merk zonodig je eigen shuttles zodat deze gemakkelijk terug te vinden zijn. 
  • We zijn allemaal winnaars.  Badminton is een vrij intensieve en zwaar onderschatte sporttak dat gewrichten wel eens durft (over) te belasten.  Elkeen dient al eens een nederlaag te incasseren of mag daarentegen al eens triomferen van een al dan niet welverdiende overwinning als de badmintongoden gunstig gezind waren.  Belangrijk is los hiervan niet vergeten te genieten van het voorrecht samen te kunnen sporten.   Wees dankbaar als de carrosserie het toelaat deze sport te beoefenen maar hou daarbij rekening met eigen en andermans (zie verder) beperkingen.    
  • Speel tegen en met elkaar !  Elkeen heeft zijn spelniveau.  Debutant of jarenlang lid, jullie maken deel uit van een club.  Leer van elkaar. Speel ook eens met of tegen een minder getalenteerd lid of wees niet bang een meer ervaren speler uit te dagen.  Zoals eerder gezegd, in recreatief badminton zijn alle variaties toegestaan 
  • Op donderdagavond zijn 8 terreinen beschikbaar, op zaterdagnamiddag tweewekelijks 4 terreinen.  Afhankelijk van het aantal aanwezige sportievelingen kan het gebeuren dat alle velden bezet zijn.  Wees sportief en speel bij drukke bezetting niet enkel maar dubbel zodat 4 en niet 2 spelers van 1 terrein kunnen genieten.  En let ook eens op de “bank”, waarbij na een match het terrein met bankzitters kan gewisseld worden.  Daarenboven is het als bankzitter aangenaam als een match afgelopen is dat deze ook bij het spel betrokken wordt en niet dezelfde spelers met elkaar gaan wisselen…   Opwarmen kan je trouwens ook met 3 spelers.       
  • Ontdek ook eens het Aprés-badminton.  Sporthal Neptunus beschikt over een cafétaria waar wie dat wil altijd welkom is om na gedane inspanningen bij een drankje kan ontspannen.  Ongetwijfeld vind u er na het badmintonnen ook nog andere clubleden terug…